» Blog

‘Ik vind het wel een grappige club, dat TPS’ | TPS

Bijna een jaar geleden werd Tanja Heijink Chief Operating Officer (COO) van RDC, verantwoordelijk voor beheer, operatie en ontwikkeling. De automatiseringsdochter van BOVAG en RAI levert actuele informatie en procesintegratiediensten aan de autobranche en de financiële sector.

(Dit artikel verscheen eerder op de website van TPS.)

Het bedrijf runt en beheert centrale en decentrale software-applicaties met informatie waar haar B2B klanten dagelijks op aangewezen zijn. Daarnaast levert het informatie aan haar klanten. Zo is er bijvoorbeeld een toepassing die autobedrijven informeert over de onderhoudsstaat van auto’s die bij hen worden geserviced. Die informatie kan worden gebruikt voor marketing-doeleinden, zoals een kattebelletje aan de eigenaar wanneer het tijd is voor een onderhoudsbeurt.

Een andere toepassing, voor de transportwereld, is gekoppeld aan de alarmdiensten en informeert takels en bergers waar voertuigen, die met panne langs de weg komen te staan, zijn en waar ze naartoe moeten. Moet de auto bijvoorbeeld naar een speciale garage of naar de sloop?

Of neem het Occasion Beheer Systeem dat dealers inzicht geeft in de aan- en verkoop van tweedehands auto’s.

“Het is een leuke maar moeilijke wereld,” zegt Heijink. “Momenteel is het een lastige periode, want de dealers hebben het moeilijk en er gaan regelmatig dealers failliet. Er zit druk op de automarkt en autobedrijven worden steeds meer afhankelijk van ICT.”

TPS helpt RDC op twee vlakken. In de helpdesk functie worden vragen van klanten over de informatiesystemen en de informatie zelf beantwoord. Op de afdeling data entry worden actuele gegevens van auto’s ingevoerd, zoals het type, kleur, bekleding, accessoires etcetera van auto’s die bijvoorbeeld te koop worden gezet.

“Ik schakel prettig met TPS,” zegt Heijink. “Ik vind het wel een grappige club. Wat me erg aanspreekt is dat ze het lef hebben om een resultaatverplichting op zich te nemen. En ze leveren goede mensen.

“Dit voorjaar hebben ze ons perfect geholpen om een enorme achterstand in gegevensinvoer weg te werken. Dankzij die inhaalslag met TPS is de werkload het op dit moment op een goed niveau.”

Heijink vindt het inzetten van gedetacheerden verfrissend: “Als je ander bloed inhuurt, kan het een frisse blik leveren op de problematiek. Daarmee ga je interne bedrijfsblindheid tegen.

“Onze eigen mensen zijn vaak zéér gespecialiseerd. ‘Olie in m’n bloed,’ noemen we dat. Voor data entry moet je kunnen zien als een bandenmaat niet klopt. En hoe snel een auto optrekt kan verschillend worden verwoord, dus daar moet je doorheen kunnen kijken. Daarom was er wel enige scepsis ten aanzien van detachering. Maar het heeft heel goed uitgepakt.”

Een gedeeltelijke inzet van detacheerders is volgens Heijink een goed model, zeker in het huidige economische klimaat. “Als je moet schakelen kun je schakelen. Externen zijn gemakkelijker af te schalen en dat geeft rust voor het bedrijf. Tegelijkterijd zijn detacheerders belangrijk om interne bedrijfsblindheid te voorkomen.”

Wel ziet Heijink ook een verharding optreden. “Mensen worden in verhouding tot het bedrijfsproces steeds duurder. En gedetacheerden zijn daarbij nog duurder dan internen. Daardoor verhardt de discussie over wat een gedetacheerde moet opleveren. Mijn voorwaarde als klant is dat de detacheringsmarkt daarin moet bijdragen.

“Voor een manager is het vaak wel makkelijk en flexibel om tijdelijk een externe medewerker in te huren, maar het belang van een heldere business case komt steeds meer voorop te staan.”

Ida Hakola: ‘Let’s build the pull era!’

Ida Hakola
Ida Hakola

On November 21, 2014, Vapa Media will host the first Nordic Content Forum event. The Helsinki-based digital content strategy agency organised a local edition of the international CS Forum series last year and are now taking matters firmly into their own hands by focusing on the Nordics. Read more

Kati Sulin: “It’s a beautiful combination of my past roles”

Kati-Sulin_LinkedIn_300x300
Kati Sulin

Head Office Finland, the third international branch of the Head Office franchise, started its operations today. I called Kati Sulin to ask her about her first day as CEO. Turns out that, while the new content marketing firm is indeed getting started, she is still rounding things up at Fazer and will move in in two weeks’ time. Read more